Projectachtergrond

Achtergronddocumentatie

 

Klimaatakkoord (website)

Het doel om Nederlandse huizen in 2050 aardgasvrij te hebben is grotendeels op gang gekomen als reactie op het Nederlandse klimaatakkoord ondertekend in juni 2019 en het internationale klimaatakkoord van Parijs (2015). Op klimaatakkoord.nl, een website vanuit de Nederlandse overheid (Min EZK), staat wat dit Nederlandse akkoord allemaal inhoudt.

Regionale EnergieStrategie Twente (website)

Onderdeel van het Nederlandse klimaatakkoord is de opdeling van Nederland in 30 ‘energieregio’s’. Deze regio’s onderzoeken mogelijkheden rondom het opwekken van duurzame elektriciteit en rondom het veranderen van energiemixen in wijken en gebouwen, zodat die van het aardgas af kunnen. Op energiestrategietwente.nl staat informatie over de RES Twente.

Regionale EnergieStrategie Twente, plan Arbeidsmarkt en Scholing (pdf)

In dit concept van de Regionale Energie Strategie Twente (RES Twente) geeft de Twentse energieregio invulling aan de afspraken van het Nederlandse Klimaatakkoord. In dit document staat zowel kwalitatief als kwantitatief toegelicht hoe Twente de stap wilt maken naar duurzame energie en een aardgasvrije leefomgeving.

Handreiking koppeling RES en Arbeidsmarkt-Scholing (pdf)

Om de klimaatdoelen te halen is het nodig om véél meer mensen aan te trekken en hun vaardigheden actueel te houden. Arbeidsmarkt en scholing vormen daarmee één van de belangrijkste randvoorwaarden om een succesvolle transitie in gang te zetten. Echter, deze componenten ontbreken vooralsnog in de meeste RES’en. Vanuit die optiek is deze handreiking opgesteld. De handreiking is bedoeld om de RES-regio’s te ondersteunen bij het ten eerste agenderen van arbeidsmarkt en scholing in het RES-proces en hen ten tweede een leidraad te bieden bij de uitwerking daarvan binnen én buiten de RES.

Tussenevaluatie Nieuwe Energie Overijssel (pdf)

Het programma Nieuwe Energie Overijssel 2017-2023 (NEO) heeft tot doel om het aandeel hernieuwbare energie in de provincie te laten groeien naar 20% in 2023. Dit door de energievraag te beperken, het gebruik van duurzame energie te verhogen en zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Dit document geeft een tussenevaluatie (Feb 2020) van dit programma weer, inclusief uitkomsten en aanbevelingen.

Sociaal Economische Raad, Plan van Aanpak intentieverklaring ‘Mensen maken de transitie’ (pdf)  

De Sociaal Economische Raad heeft een intentieverklaring ondertekent ten behoeve van het mogelijk maken van de energietransitie, onder de naam ‘Mensen maken de transitie’. Belangrijk hierin is dat het uiteindelijk vanuit ons allemaal, de gewone mens en bedrijvigheid, zal moeten komen. Er zullen ongetwijfeld innovaties en nieuwe technieken komen en de mensen die nu in het veld staan, moeten t.z.t. bijgeschoold gaan worden. En de mensen die straks in de energietransitie komen te werken, moeten nu nog opgeleid worden. Doel van de intentieverklaring is dan ook het meenemen van de volledige cyclus, met kennisontwikkeling in brede zin als kernpunt.

Innovatie in de bouw; Hoe verspreidt innovatie in de bouwsector? (pdf)

Een toelichting tijdens het AWTI Symposium 2018 van prof. André Dorée (Universiteit Twente) op hoe innovatie in de bouw een zetje in de rug kan krijgen en hoe er hiermee een zo broodnodige efficiëntieslag in de bouwsector gemaakt kan worden.

(Ver)sterk onderwijs vandaag voor de beroepen van morgen; de noodzaak en impact van living labs (pdf)

Een toelichting tijdens de MBO docenten dag 2019 van prof. André Dorée (Universiteit Twente) op de interinstitutionele samenwerkingen tussen het wetenschappelijk en hoger onderwijs, het MBO, het bedrijfsleven en de overheid en hoe daarmee en hoe daarmee living labs kunnen worden opgericht, die uiteindelijk zullen zorgen voor een sterker toekomstig beroepsveld.

Managing Public Space program WUR (website)

Stichting Mannaging Public Space is in samenwerking met de Wageningen University and Research (WUR) het Manageing Publich Space (MaPS) programma gestart. Dit programma richt zich op transitie-ontwikkelingen, de impact daarvan op de openbare ruimte en hoe die impact en ontwikkelingen goed te managen. Dit wordt vormgegeven door het opzetten van onderwijs voor zowel studenten als professionals. Dit programma zit momenteel in de start-up fase (begonnen 2019, verwachte einddatum 2025).