Voorlopers van FiDETT

FiDETT bouwt voor op andere initiatieven

 

ZoARG

 

ZoARG staat voor Zorgvuldige Aanleg en Reductie van Graafschade. Het programma wordt sinds 2015 door Léon olde Scholtenhuis (universitair docent) gecoördineerd. De wetenschappelijk directeur is Prof. André Dorée. Het programma vloeit voort uit een PDEng-fonds dat KPN (voorheen Reggefiber) heeft opgericht ter voorkoming van graafschade. ZoARG heeft een (inter)nationaal netwerk, voert verscheidene ontwerpprojecten uit en adviseert de graafketen over onderwerpen als digitalisering en graafveiligheid.

Kijk op zoarg.com voor meer informatie over dit project.

 

RES

 

Op 28 juni 2019 publiceerde het kabinet het Klimaatakkoord: de Nederlandse uitwerking van de internationale klimaatafspraken van Parijs (2015). We gaan met elkaar de CO2-uitstoot sterk verminderen: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990. Één van de afspraken is dat 30 energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. Waar is ruimte en hoeveel? Zijn de plekken maatschappelijk gezien acceptabel en financieel haalbaar? In een Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes. 

Kijk op regionale-energiestrategie.nl voor meer informatie over het nationale programma RES, of op energiestrategietwente.nl voor informatie over de RES Twente..

 

Nieuwe Energie Overijssel

 

In 2050 is Overijssel energieneutraal. Dat is de missie van het programma Nieuwe Energie Overijssel (NEO). Concreet wordt gewerkt met acht kernpartners in alliantievorm (Alliantie NEO), om het doel gesteld zoals in programme Nieuwe Energie Overijssel 2017-2023, te weten het hebben van een aandeel van 20% hernieuwbare energie in de regionale energiemix per 2023, te behalen. Alleen door slim samen te werken met energieke netwerken, kan deze opgave gerealiseerd worden en worden omgezet in kansen voor de regio.

De Alliantie bestaat uit de kernpartners: Provincie Overijssel, Bio-energiecluster Oost-Nederland, Netbeheerder Enexis, VNO-NCW/MKB-Nederland, gemeente Zwolle (namens de gemeenten in West-Overijssel), gemeente Hengelo (namens de gemeenten in Twente), Natuur & Milieu Overijssel, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Waterschap Vechtstromen en de woningcorporaties Welbions en Salland Wonen (namens de Overijsselse woningcorporaties). Elke kernpartner heeft zich gecommitteerd aan de ambitie zoals verwoord in het uitvoeringsprogramma en heeft ook verantwoordelijkheid genomen voor de uitvoering.

Kijk op https://www.nieuweenergieoverijssel.nl/ voor meer informatie.