Workshops Informatiebehoefte

Doel

Voor besluitvorming en het in de praktijk brengen van de wijkgerichte energietransitie is er veel informatie nodig die momenteel onvolledig en ongestructureerd is. Het hoofddoel van de eerste workshopronde is het in kaart brengen van de informatiebehoeftes van de verschillende betrokken partijen met betrekking tot de energietransitie. Een overzicht van deze informatiebehoeftes kan in de lange termijn bijdragen aan een efficiënt en transparant samenwerkingsproces en de ontwikkeling van een digital-twin gericht op de energietransitie.

Aanpak

Voor het inkaart brengen van de informatiebehoeftes zijn er zes verschillende workshops georganiseerd, elk voor de verschillende stakeholdergroep. De workshops begonnen met een informatieve introductie met betrekking tot de energie transitie, de wijkgerichte aanpak en het concept van het fieldlap. Vervolgens is er in kleine groepen verder gediscussieerd aan de hand van een aantal hoofdthema’s.

  • Hoe ziet de stakeholder in kwestie zijn eigen rol en functie binnen de energietransitie?

  • Welke uitdagingen, mogelijkheden, wensen en bedreigingen worden gezien met betrekking tot het energietransitie proces?

  • In relatie tot uitdagingen, mogelijkheden, wensen en bedreigingen welke informatiebehoeftes zijn er bij de betreffende stakeholder groep?

Deelnemers

De stakeholders die hebben deelgenomen aan de workshops zijn de gemeente, woningcorporaties, installatiebedrijven, bouwbedrijven B&U, aannemers GWW en netbeheerders. Meer informatie over deze stakeholders kunt u vinden onder het kopje “Wie doen er mee?”.

Conclusies

 
Visualisatie.PNG
 

Tijdens de workshopsessies werd het al snel duidelijk dat er erg grote vraagstukken liggen met betrekking tot de praktische, technische en sociaaleconomische effecten van de energietransitie. Deze behoefte aan duidelijkheid overstijgt de informatiebehoeftes die geïntegreerd kunnen worden in een digital twin.

Eén van de belangrijkste conclusies is dat er nog weinig stakeholders zijn die momenteel concreet bezig zijn met het plannen van een wijktransitie, of hebben nagedacht over de informatievoorziening die hieraan ten grondslag liggen moet. Het lijkt momenteel – en dat is alleen maar versterkt sinds de covid19-pandemie – een ‘waiting game’ te zijn, waarin stakeholders wachten op besluiten en overheden, wet- en regelgeving en ‘first movers’.

Alle betrokken partijen zien de essentie en toegevoegde waarde van een integrale samenwerking. Maar door de breedte en immense impact van de energietransitie opgave blijkt het nog lastig om de wens tot integrale samenwerking te vertalen naar concrete actie plannen.

Concluderend, tijdens de eerste workshop ronde is er een brede basis gelegd waarin er is gekeken naar de kansen en ook uitdagingen die de energie transitie te bieden heeft. De eerste oriëntatie van informatiebehoeftes vormt een brede fundering waarop in de volgende onderzoeksfase kan worden doorgebouwd. De verschillende informatie behoeftes zullen in het vervolg onderzoek verder worden gespecialiseerd en gekoppeld aan de proces fases van de betrokken partijen.

Voor een gedetailleerde beschrijving van de workshop bevindingen verwijzen we u graag door naar het rapport informatie behoeftes. In dit rapport wordt verder ingegaan op de informatiebehoeftes en thematiek omtrend de energietransitie verdeeld in verschillende sub thema’s.

Contact

Wanneer u meer informatie wil over dit project, dan kunt u via onderstaande knop contact opnemen met Karina Vink (Universiteit Twente), als hoofdcontactpersoon van FiDETT.