Interviews Procesfasering

Doel

De Energie Transitie is behalve een technische toch voornamelijk een procesmatige uitdaging, waarin samenwerking en communicatie tussen de verschillende partijen van cruciaal belang is en gaat zijn. Het doel van het onderzoek is om de informatie behoeftes en hierop volgende data-uitwisselingen van de verschillende partijen in kaart te brengen over een procesmatig tijdsbestek. Deze informatie behoeftes kunnen in de toekomst verwerkt worden in een digital twin.

Tijdens deze fase wordt er inzicht gegenereerd in de processen binnen een energietransitie-project van stakeholders die betrokken zijn dan wel gaan raken bij de energietransitie. Hoe stakeholders de situatie bemerken, welke informatie zij als relevant aan dit onderwerp ervaren, welke informatie zij mogelijk kunnen bieden aan anderen en welke informatie zij zelf juist nodig hebben vanuit anderen. Tevens is het doel om erachter te komen hoe de stakeholder zijn rol ziet in deze context en hoe zij voorzien dat een digital twin zou kunnen bijdragen aan keuzes in de toekomstige energiemix.

Aanpak

Voor het in kaart brengen van de verschillende procesfases die stakeholders doorlopen worden er verschillende interviews gedaan. Met elke stakeholder worden meerder betrokkenen uitgenodigd voor een interview. Deze interviews zijn semi-gestructureerd met een aantal secties en sub-thema’s. Globaal zijn de volgende vragen tijdens deze interviews aan bod gekomen:

  • Hoe en door wie wordt een energietransitie project binnen uw organisatie gestart?

  • Welke fases doorloopt u van begin tot eind tijdens een energietransitie project?

  • Tijdens welke fases loopt u tegen belemmeringen aan en hoe kunnen deze opgelost worden?

  • Kan u tijdens bepaalde fases waardevolle informatie verstrekken aan andere stakeholders binnen het project?

Deelnemers

Vanuit elke stakeholdergroep zullen meerdere betrokkenen gevraagd worden om interviews te houden. Deze stakeholders zijn: gemeente, woningbouwcorporaties, installatiebedrijven, bouwbedrijven B&U, aannemers GWW en netbeheerders. Meer informatie over deze stakeholders kunt u vinden onder het kopje “Wie doen er mee?”.

Conclusies

Dit onderzoek was de eerste stap in voor het in kaart brengen van de verschillende werkprocessen van stakeholders bij een wijkgerichte energietransitie. Door de Covid maatregelen waren workshops niet mogelijk. Vanuit een beperkt aantal van 13 oriënterende interviews is een eerste high-level procesmodel samengesteld. Naar aanleiding van de interviews concluderen we dat gemeenten, woningcoöperaties, netbeheerders, B&U aannemers, GWW-aannemer installatiebedrijven en waterschappen op een wisselende manier beeld en verwachtingen hebben van de verschillende processtappen in de wijktransitie. Elk heeft daarbij de focus op een deel van wijktransitie, en er is over-en-weer nog maar beperkt zicht op de samenhang tussen die beelden en verwachtingen.

Voor vervolgonderzoek ligt voor de hand het concept procesmodel verder uit te breiden en te verdiepen op basis van follow-up interviews en workshops. Door de stakeholders bij het ontwikkelen te betrekken zal geleidelijk een ‘stabiel’ procesbeeld en modelaanpak ontstaan. In dat geval zullen transitie-processen vanuit verschillende invalshoeken meer in detail en preciezer worden beschreven. Kritisch beschouwen van termen en begrippen zal in samenspraak kunnen leiden tot overeenstemming, en daarmee leiden tot een eenduidiger en gedeeld beeld. Aldus kan het procesmodel verder worden gespecificeerd, mogelijk zelfs worden uitgewerkt tot een aantal alternatieve varianten, met daarbij de consequenties voor data-inwinning, verwerking, deling, modellen en platforms.

Wat duidelijk naar voren kwam tijdens de interviews, is de wens en het belang voor samenwerking en het vroegtijdig in gesprek gaan met bewoners. De wens daartoe wordt wel degelijk gevoeld. Dit komt in alle interviews naar voren. Concrete aanpakken en strategieën om deze wens om te zetten naar efficiënte integrale samenwerking in een wijktransitie ontbreekt vaak nog. In het complexe proces van de wijktransitie zijn op dit moment alle stakeholders beginners, en op zoek naar overzicht en inzicht. Dit onderzoek maakt een start met inventariseren van de beelden, en in het inzichtelijk maken van het complexe samenwerkingsproces. Door inzicht te creëren is het mogelijk om meer grip te krijgen op een energietransitie proces en potentiële risico’s en kansen vroegtijdig in kaart te brengen.

Contact

Wanneer u meer informatie wil over dit project, dan kunt u via onderstaande knop contact opnemen met Karina Vink (Universiteit Twente), als hoofdcontactpersoon van FiDETT.