GTE Clipse Grondradar - sharing Community

Hoe vertraging voorkomen?

Door met een grondradar vooraf goed in de grond te kijken voorkom je verstoringen tijdens de bouw of een ander project. De radar is één van de tools binnen geofysisch onderzoek. Een grondradar gebruikt elektromagnetische pulsen om de ondergrond in kaart te brengen. De niet-invasieve en niet-destructieve methode maakt precies duidelijk wat zich onder de grond bevindt. Het laat zien waar eventuele kabels en leidingen liggen, waar zand overgaat in klei en of er bijvoorbeeld sprake is van holle ruimten of specifieke verstoringen.

Wat maakt het lastig?

Omdat de grondradar midden in zijn ontwikkeling zit, zijn er uitdagingen op het gebied van implementatie. Zo is er in de literatuur nog weinig bekend over veldprocedures, is de literatuur op het gebied van grondradars al wat ouder en is de vraag of deze nog representatief is voor de huidige staat van ontwikkeling van de grondradar. Daarnaast is het zelfstandig uitvoeren van grondradarmetingen iets wat steeds vaker gebeurd. Bedrijven of particulieren krijgen een training in het gebruik van de grondradar om vervolgens zelfstandig hiermee aan de slag te gaan. Het uitvoeren van zo’n meting door personen met weinig tot geen ervaring behalve de gegeven training biedt ruimte voor willekeur in het proces van de meting. Deze willekeur en onbedoelde variatie als gevolg van het ontbreken van richtlijnen kan leiden tot onvolledige of onbruikbare resultaten.

Wat is er nodig?

Door het ontbreken van richtlijnen, leermiddelen, praktijktoetsen en andere faciliterende middelen om grondradar effectief in te zetten willen we in LLO-K toewerken naar een GPR radar toolbox in co-creatie met het werkveld.

Werkwijze

Voor het opleveren van producten voor de GPR radar toolbox vragen we bedrijven in het werkveld die werken met de radar om een bijdrage te leveren; zij delen hun ‘best practices’, maar ook door in co-creatie sessies deze kennis en ervaring te bediscussiëren. Onderzoekers van de UT die kennis hebben van de GPR radar zullen op basis van deze ‘best practices’ en co-creatie sessies micro-interventies (leerinterventies) en eventueel onderwijs ontwikkelen die dan weer door het werkveld getest of geëvalueerd kunnen worden.

Sharing community

De GTE Clipse Radargroep is een groep van ‘Radar Rangers’ van verschillende bedrijven; BAM, Liander, Armeax, Stedin en Vitens. Het ontstaan van deze groep ligt in het gebruik van dezelfde radar ontwikkelt door ‘Benedict van der Roest’. Zij zijn allen intrinsiek gemotiveerd om de ontwikkeling van het gebruik van radar in samenwerking met de UT verder te brengen.

Toolbox GPR radar

  • Description text goes here
  • Item description
Previous
Previous

Learning Community Siers - lokalisatieteam