Programmatische aanpak Wijkuitvoeringsplannen (WUP)
Zoveel werk ….
De getallen voor de wijkgerichte energietransitie zijn groot. In Twente alleen zijn 475 wijken. Het aantal gebouwen/woningen is ligt rond 275.000 eenheden. Als we Twente zien als 1/26 van NL, en uitgaande van de inschattingen door Netbeheer NL, is er een ruimtevraag van ca 12-15 km2, moeten er 500 ‘stations’ worden uitgebreid en 425 worden bijgebouwd, moet 3000 km kabel/leiding worden ingegraven, zijn 700 monteurs infra extra nodig en moet ca 20 km warmtenet worden aangelegd. Als de totale doorloop van de wijkgerichte aanpak van verkennen tot gereed, vijf jaar duurt, dan zijn we in de komende 25 jaar jaar-in jaar-uit in ca 100 wijken tegelijkertijd bezig. Hoe gaan we dit plooien? Tot nu toe gaat het veel trager dan beoogd.
Waar wringt het …
In de huidige invulling van de wijkgerichte aanpak is ‘de wijk’ het vertrekpunt. Door in te zetten op ‘voorbeeldwijken’ heeft het Programma Aardgasvrije Wijken, de focus sterk gelegd op een projectaanpak in de geselecteerde wijken. In een projectaanpak wordt vooral naar binnen gekeken. Een project aanpak stelt doelen, randvoorwaarden en grenzen. Een projectaanpak zoomt in. Elke wijk zijn eigen eilandje en eigen projectaanpak. Omdat alle aandacht naar binnen gaat en op die specifieke wijk is gericht, wordt er niet project overstijgend geleerd.
Hoe kan het anders …
Hoe krijgen we deze hoeveelheid werk georganiseerd en gedaan? De bovengenoemde getallen zijn overweldigend en lijken ontmoedigend. Als we uitgaan van elke wijk is uniek en heeft eigen kenmerken dan is de variatie groot. Het (betere) alternatief is de wijktransitie te zien als een regionale opgave. Niet als projecten van wijk tot wijk, maar als een programma voor de regio Twente. De taak wordt overzichtelijker als we ons richten op de constanten en repetitie. Bijvoorbeeld de partijen en werkzaamheden die de wijken overstijgen en die bij de transitie tot het eind betrokken zullen zijn. We kunnen dan toe werken naar een modulaire aanpak en een catalogus van oplossingen. Grote kans dat daarmee 85% van het werk kan worden afgedekt.
Werkwijze
Voor dat puzzelen met de bouwblokken per wijk kunnen de betrokkenen een proces van spelregels en procedures ontwikkelen, afspreken en stroomlijnen. Aansluitend kan dan geanalyseerd worden welke informatie nodig is voor de besluiten, welke vorm die informatie moet hebben, en wie de informatie kan/moet aanleveren. Dat mondt uit in workflows, formats en standaarden. Ook hier kan de variatie beheerst worden door met elkaar toe te werken naar standaard varianten.
co-creatie
In co-creatie; kennisinstelling met verschillende gemeenten, werken we toe naar toolboxes voor de gemeenten waar leerinterventies van de verschillende aspecten van wijkuitvoeringsplannen opgeleverd worden. Dit gebeurt in design sprint sessies.
Toolboxes
-
Op dit moment wordt er in 3 design sprint sessies toegewerkt naar een leerinterventie voor de onderzoeksfase van een wijkuitvoeringsplan. Deze leerinterventie moet beleidsadviseurs en projectleiders van gemeenten handvatten geven om van onderzoekfase naar een businesscase te komen. Hier zal eind juli 2025 een link naar documenten en/of leermaterialen komen.
-
Description text goes here
-
Item description