Veelgestelde vragen | FAQ

Veelgestelde vragen

  1. Wordt FIDETT ook in andere delen van Nederlands uitgevoerd/toegepast?

    FIDETT kiest als vertrekpunt de bestaande goede samenwerking tussen ondernemers, overheid, onderwijs en onderzoek in Twente. Het ROC van Twente, Saxion en de UT werken al enkele jaren samen met Gemeente Hengelo en Welbions. We zullen de digitaliseringsvraagstukken rondom de energietransitie eerst in dit verband oppakken. Dit sluit aan bij de wijk- en regio-gebaseerde aanpak van de overheid. Op dit moment is er voor gekozen om ons te richten op het fieldlab met deze partners in Twente, maar dit weerhoudt ons er niet van om ook andere geïnteresseerden te betrekken en daarna ook proeftuinen buiten deze regio te kiezen als werkgebied.

  2. Wordt er door FIDETT aangestuurd op een specifieke energiemix?

    FIDETT zal in geen van de wijken een keuzemodel gaan maken ter bepaling van een energiemix. We richten ons op het in kaart brengen van fysieke bebouwde omgevingen en infrastructuur en wijktransitieplannen en uitvoeringsplannen. Deze informatie kan helpen om het keuzeproces voor een energiemix te faciliteren. FIDETT wil verder de informatievoorziening tussen de verschillende organisaties bevorderen, zodat hun ontwerp-, engineering-, en uitvoeringsprocessen gestroomlijnder uitgevoerd kunnen worden.

  3. Waarom worden bewoners niet meegenomen in het FIDETT onderzoek?

    Wij realiseren ons ten zeerste dat communicatie naar de bewoners is van cruciaal belang tijdens een energietransitie. Bewoners zijn niet alleen de belangrijkste eindgebruiker van een ‘gasloze energie infrastructuur,’ maar ze leveren ook belangrijke input voor ontwerp, planning en uitvoering. We zijn momenteel in een oriënterend stadium waarin vooral wordt gekeken naar benodigde informatiesoorten, -modellen en applicaties. Hierbij is geen directe input nodig van bewoners, maar dit moment gaat natuurlijk wel komen naarmate de wijktransitieplannen voor de proeftuinwijk concreter worden.

    Gemeente Hengelo en Welbions onderhouden intussen contacten met het bewonerscomité van  proeftuinwijk de Nijverheid. Zij vormen ook de schakel met FIDETT. In latere fases van het onderzoek zullen bewoners explicieter betrokken worden bij het onderzoek.