Workshops ontwikkeling van het Onderwijs

Doel

Fase 3 richt zich op onderwijsontwikkelingen. De energietransitie schept namelijk een nieuw beroepenveld, waarbij ook nieuwe competenties horen. Welke competenties dit zijn is onvoldoende inzichtelijk. We organiseren daarom een workshopreeks waarin we vraag en aanbod binnen de Twentse onderwijsinstellingen vergelijken. Deze leidt tot een inventarisatie. Het doel van deze fase is als volgt:

Het inventariseren van het bestaande onderwijsaanbod, de nieuwe onderwijsbehoefte en het uiteenzetten van benodigde onderwijsvernieuwingen. Dit allen binnen de kaders van de energietransitie van de fysieke gebouwde omgeving, voor zowel initieel onderwijs als bij- en omscholing.

Aanpak

Allereerst zal geïnventariseerd worden wat het bestaande onderwijsaanbod van de Twentse onderwijsinstellingen is wat betreft scholing op energie(transitie)vraagstukken. Hierna zal een drietal workshoprondes plaatsvinden. Tijdens de eerste twee workshops worden enerzijds docenten en anderzijds ‘de praktijk’ (bedrijfsleven en overheid) los van elkaar uitgenodigd nieuwe competenties te definiëren, a.d.h.v. de gedane inventarisatie. Tijdens deze workshops wordt duidelijk welke ‘hiaten’ er bestaan tussen bestaan tussen het huidige en gewenste onderwijs. In workshop drie wordt tezamen gesproken over hetgeen nodig is om onderwijs beter aan te laten sluiten op de behoefte die de energietransitie creëert.

Deelnemers

Aan workshoprond 1 zullen docenten van de onderwijsinstellingen deelnemen. Aan ronde 2 het bedrijfsleven (zoals installatiebedrijven, bouwbedrijven B&U, aannemers GWW en netbeheerders), gemeenten, woning corporaties en de waterschappen. Voor workshopronde 3 worden zowel de onderwijsinstellingen als het bedrijfsleven uitgenodigd om deel te nemen aan het gesprek.

Conclusies

Het onderwijs-deel is pas recentelijk van start gegaan, waarbij de workshoprondes 1 en 2 inmiddels gaande zijn. Conclusies kunnen echter nog niet getrokken worden. Voor een inventaris van het huidige onderwijs op Universiteit Twente, Saxion Hogescholen, en ROC van Twente, zie graag dit bestand.

Workshopronde 3 zal in de zomer plaatsvinden. Hierna wordt een actieplan opgesteld om de conclusies uit de workshops verdere duiding te geven binnen toekomstig onderwijs.

 
 

Contact

Wanneer u meer informatie wil over dit project, dan kunt u via onderstaande knop contact opnemen met Karina Vink (Universiteit Twente), als hoofdcontactpersoon van FiDETT.