Wie zijn wij?

De organisatie achter FiDETT

FiDETT is een project dat vanuit verschillende partijen gezamenlijk opgezet is en uitgevoerd wordt. We proberen samen die broodnodige volgende stap naar efficiënter werken aan de energietransitie te zetten, om zo de van overheidswege gestelde doelen voor 2050 te kunnen behalen. Daarin moet de volledige keten meegenomen worden. Vanuit het idee dat de mensen die straks bezig gaan in de transitie, nu nog moeten worden opgeleid, hebben de regionale onderwijsinstellingen in de Twentse aanpak een leidende rol genomen. Medewerkers van de Universiteit Twente, Saxion Hogescholen en het ROC van Twente vormen, samen met enkele studenten Civiele Techniek van de Universiteit Twente, het kernteam van FiDETT. Daarnaast spelen ook partijen als Stichting Pioneering, Welbions en de gemeente Hengelo essentiële organisatorische rollen binnen het project.

Hieronder staat per partij een korte toelichting gegeven op wat zij is en doet.


Wie kan je contacten binnen de organisatie?

 
 
Karina Vink

Karina Vink

 

Universiteit Twente, Karina Vink

Karina is een postdoctoraal onderzoeker in de Bouw-Infra vakgroep van de Universiteit Twente en focust in haar onderzoek naar klimaatneutrale en -adaptieve steden. U kunt haar bereiken via de gegevens zoals weergegeven in deze link.

 
Christian Struck

Christian Struck

 

Saxion Hogeschool,
Christian Struck

Christian is de lector van Sustainable Building Technology binnen Saxion Hogescholen en houdt zich in zijn onderzoek voornamelijk bezig met de reductie van broeikasgassen. U kunt hem bereiken via de gegevens zoals weergegeven in deze link.

 
Hans Poppe

Hans Poppe

 

ROC van Twente,
Hans Poppe

Hans is manager binnen het college Bouw, Infra, Interieur van het ROC van Twente en besteed zijn tijd voornamelijk aan het innoveren van leerlijnen, met een focus op duurzaamheid, circulariteit, de energietransitie en klimaatadaptatie. U kunt hem bereiken via de gegevens zoals weergegeven in deze link.


universiteit-twente-500x500.png

Universiteit Twente

Als ‘meest ondernemende universiteit van Nederland’, ofwel de universiteit die wetenschappelijke kennis het beste weet te vertalen naar maatschappelijk en economisch nut, staat de Universiteit Twente (UT) aan de voorgrond bij technisch-maatschappelijke problemen. Het zal dan ook geen verrassing wezen dat de UT met een voortrekkende rol betrokken is bij zo mogelijk nationaal de grootste maatschappelijk-technische uitdaging van de afgelopen decennia: de energietransitie.

Vanuit de UT-opleiding Civiele Techniek zijn 4 medewerkers, waarvan 3 in het kernteam, en 4 studenten onderdeel van het projectteam. Samen met Saxion Hogeschool en het ROC van Twente vormt ze de onderwijskern.

lg_saxion_rgb.png

De Saxion Hogeschool heeft met haar 3 locaties, te weten Apeldoorn, Deventer en Enschede. Haar Engelse naamgeving geeft de kern van vele van de opleidingen weer: Saxion University of Applied Sciences. Kennis en techniek, voortkomend uit de rijke geschiedenis van de regio, vormen inmiddels meer dan ooit de basis voor het gegeven onderwijs en gedane toegepaste onderzoek, met een focus op de maatschappelijke impact. Bij deze uitdagen, moet ‘de mens’ centraal staan, vindt Saxion. En zo ook in het geval van de energietransitie.

Vanuit de Saxion Hogeschool is 5 medewerkers, waarvan 1 in het kernteam, betrokken bij het project. Samen met de Universiteit Twente en het ROC van Twente vormt ze de onderwijskern.

ROC twente.png

Met 13 locaties en 292 opleidingen verspreid over de regio, speelt het ROC van Twente een breedgedragen rol in het algehele regionale onderwijsaanbod. Het is bekend dat de bredere civiele bouwsector een tekort aan technisch kundig personeel heeft voor op de werkvloer. Met de uitdaging van de energietransitie daar bovenop, zal dit tekort alleen maar toe gaan nemen. Het is daarom van cruciaal belang dat het onderwijs hierin innovatief en efficiënt ingericht wordt.

Vanuit de ROC van Twente zijn 6 medewerkers betrokken bij het project. Hiervan zit er 1 in het kernteam. Samen met de Universiteit Twente en de Saxion Hogeschool vormt ze de onderwijskern.

Pioneering_logo_wit.jpg

Stichting Pioneering is hét netwerk in Oost-Nederland dat staat voor vernieuwing van technologie en ondernemerschap in de bouw. De kracht van Pioneering is dat meer dan 200 ondernemers, kennisinstellingen, overheden èn opdrachtgevers met elkaar samenwerken, om zo de maatschappelijke en technische uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Focuspunten hierin zijn de circulaire bouw en infra, energietransitie human capital. Het was dan ook een zeer logische stap om onderdeel te worden van het project.

partner_welbions1492777448545.png

Welbions is de enige woningcorporatie van en voor de gemeenten Hengelo en Borne. 1 op de 4 bewoners woont in een woning van Welbions en is daarmee een belangrijke kracht in de energietransitite. Onder het motto ‘duurzaam denken en doen’, zet Welbions haar beste beentje voor om hierin te ondersteunen. Welbions beheert een substantieel gedeelte van het woningaanbod in de wijk De Nijverheid en is dicht betrokken bij het project.

images4.persgroep.net.jpg

De Gemeente Hengelo was als één van de eerste betrokkenen er vroeg bij. Dit blijkt uit het feit dat, toen vanuit de regering gevraagd werd om wijken voor te stellen voor deelname aan de eerste lichting test-wijken, de Hengelose wijk De Nijverheid uitgekozen werd. Onder het motto ‘Aardgasvrij, wij zijn er bij!’, probeert de gemeente om in al haar wijken, maar in eerste instantie in De Nijverheid, haar inwoners te stimuleren mee te denken en helpen in het vraagstuk rond de energietransitie. De Gemeente Hengelo is een belangrijke partner in het project.